Българското правителство очаква конкретни указания от Европейската комисия за това дали

...
Българското правителство очаква конкретни указания от Европейската комисия за това дали
Коментари Харесай

Чакаме указания от ЕК за родителския отпуск

Българското държавно управление чака съответни инструкции от Европейската комисия за това дали да отстрани правото на годишен заплатен отпуск за интервала на майчинството. Това заяви заместник-министърът на труда Зорница Русинова, представена от Darik,bg

Коментарът й бе по отношение на настояването на бизнеса времето, през което служащият е бил в наставнически отпуск, да не се взема поради при пресмятане на полагаемия годишен заплатен отпуск. От националните работодателски организации се позоваха на решение на Съда на Европейския съюз, че отпускът за развъждане на малко дете не се признава за трудов стаж, който дава право на платена отмора.

Колкото до другото искане на бизнеса - за понижаване на интервала на платеното майчинство, Русинова разгласи, че политиката на държавното управление е да подтиква майките да се връщат по-бързо на работа, а не да ги глоби.

 
Преди няколко седмици националните работодателски организации изпратиха писмо с настояванията си за промени в Кодекса на труда до вицепремиера Валери Симеонов и обществения министър Бисер Петков. 

„ Конкретните текстове в Кодекса на труда занапред ще преценим до каква степен подхождат на решението на съда. Очакваме инструкции от Европейска комисия, тъй като това касае всички страни членки “, съобщи Русинова.
 Другото искане на бизнеса – първата година от майчинството да се понижи с два месеца и половина, тъй като трудовият пазар има потребност от фрагменти, Русинова отхвърли със следните причини: „ Считам, че извоюваното право е право и по-скоро не можем да имаме директна връзка сред демографията, степента на раждаемост и интервала на майчинство. По-скоро политиките, които прилагаме напоследък от позиция на обосноваване на майките по-рано да се връщат на работа, са по-ефективни. От там нататък е въпрос на персонален избор, тъй като комбинацията сред обезпечаването на задоволителна просветителна инфраструктура, в огромните градове имаме дефицит на детски градини. И тук дойде моят апел през предходната седмица към работодателите - да провеждат детски кътове, ясли на място, където работят хората. Не е обаче огромен ползата от страна на работодателите “.

 
Русинова уточни още, че използването на гъвкаво работно време е процедура главно за чиновниците на държавната администрация, само че не е толкоз публикувано в частния бизнес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР